Jeg nåede simpelthen ikke at få færdiggjort denne her krabat af et indlæg til i går aftes – jeg ville hellere gennemarbejde det end nå at udgive halvfærdigt.
Så here you are, my friends. Et indlæg fyldt med mine tips til bilferie/roadtrip, hvad man nu kalder det. Og tilføj endelig jeres pointer i kommentarfeltet – det, ved jeg, er værdsat af alle os rejselystne.
Jeg er vokset op med bilferier som måden at tage på ferie på. Vi var fire børn og to voksne hos min far – det var noget mere økonomisk at tage bilen end at flyve. Stationcarlivet. To voksne på forsæderne, to unger på de almindelige sæder og to unger på bagsæderne – den slags, der gemte sig i baggagerummets gulv, men kunne trækkes op og slåes ud. Deromme sad man og kiggede bagud, og det var altid lidt fedt at sidde der. Som om man havde sin egen fede, lidt private afdeling deromme. Voila – plads til seks!
Som voksen og på egne rejser er det blevet til et par ture i bil – men faktisk kun i USA indtil denne sommer. Vi har kørt både østkysten og vestkysten tynd. Og det er jo verdens fedeste måde at opleve på. Alt det man pludselig ser, friheden. At holde ind på snuskede rastepladser, obskure landevejsserveringer. Oplevelserne kommer i ligeså grad undervejs, som når man kommer frem til målet. Det er jo præcis dét, man pludselig kan. Køre lige nøjagtig derhen, man drømmer om, stoppe ind på den der lille kro eller campingplads, eller ind til siden for at få det smukke billede af landskabet. Ahmen jeg elsker det!
Næste store bilferie-drøm for os er 1) Sydstaterne i USA; New Orleans and all that jazz, og så blev vi ret betagede af Champagne, Ardennerne og alle jeres tips lovede sindssygt godt for Alsace.
Men med et par bilferier under bæltet tænker jeg også, jeg har nogle fifs at dele ud af. Både af de praktiske slags og den slags, der gør det hele ekstra sjovt.
Planlægning kan være key – og også skidekedeligt
Noget af det fede ved en bilferie kan jo være friheden, som jeg lige har beskrevet. Derfor lyder det også kedeligt at skulle planlægge i større eller mindre grad. Men med mindre tiden er ubegrænset (og det er trods alt de færreste af os, der rejser på den måde), så er det meget godt at have en plan.
Vi havde til denne tur booket alle hoteller hjemmefra (på nær sidste to nætter – det er meget rart at have total frihed, når man skal hjem), så vi bare skulle bruge tid på at komme frem, men ikke stresse over mål. I USA gjorde vi det anderledes chill, bookede undervejs fra telefonen med wifi på en Starbucks osv. Men der havde vi også en hel måned. Tiden er lidt mere kostbar, har man under fjorten dage.
Hvor langt skal I køre? På denne her bilferie har vi kørt små 3.000 km på 15 dage. Det er fedt at køre, men det begynder at blive problematisk at være mere end 8-10 timer i bilen. Og småfarligt! Kører man syd for Danmark, så er farten fx noget højere. Så begræns dit område og sørg for ikke at have for mange dage med for lange, seje træk. På femten dage havde vi tre dage med meget bil – til Amsterdam, fra Paris til Münster (over Champagne) og fra Münster til København. Gør området småt, så I også har tid til at køre ind de små steder.
Skal I køre i USA, så kan Roadtrippers være en hjælp til planlægningen – tjek den ud i mit Californien-indlæg.
Hvad er det vigtige at komme frem eller opleve undervejs? Når man taster adresser ind på en GPS, så vil den typisk som udgangspunkt vælge den hurtigste rute til en – og det betyder motorvej. Og det er effektivt, man kan komme hurtigere frem. Men det er til gengæld også super kedeligt at køre på. Man også indstille gps’en til at undgå motorvej, og det er altså oftest hér, man får nogle af de der uforglemmelige oplevelser. Den lille lokale slagter, bageren, kroen, solsikkemarker eller hvad man drømmer om. Men det kræver mere tid – og så kommer vi tilbage til det: Begræns området I vil udforske.
Hvordan kommer man frem? En GPS er altid en god idé – de kan lejes, købes eller måske er en del af jeres bil. Min iphones gps kunne vi faktisk også bruge i Opel’en, da de connectede på deres Apple Carplay – den havde dog GPS, så vi behøvede den ikke.
Bruger du din telefon – så bruger du jo også data. Jeg har sådan et “roam like home”-abonnement, så jeg betaler det samme for data i Europa som hjemme – og priserne er vist generelt sænket på data takket være EU (men tjek lige med din teleudbyder inden afrejse). Jeg bruger min telefon en hel del undervejs, som co-driver – både fordi jeg instastory’er, haha, men også til at tjekke alternative ruter, søge efter tank, café eller hotel undervejs.
Vær dog forberedt på, at det altså stadig ikke er alle steder, der er ordentlig 3G/4G-signal – fx er Tyskland helt elendigt dækket, og der er mange steder langs motorvejen med helt dødt signal. Det kan være lidt kritisk, hvis man fx ikke har booket hotel på forhånd og har brug for at lede undervejs.
Hvordan pakker man?
Jeg er jo ikke en lightpacker, haha! Der var engang jeg nøjedes med en rygsæk (og se mine tips her til at pakke den slags smart), men jeg er mere og mere kufferttypen. Kald det en blogger-arbejdsskade. I need my stuff, haha! Men der er altså nogle pointer til, hvordan man pakker bilen.
I USA brugte vi bløde kufferter, og det er klart bedst – især hvis man har lidt plads. Det er nemmere at bokse, mase og mingelere rundt. Opel’en havde så sygt meget plads til to mennesker, så vi pakkede bare vores almindelige kufferter.
Rent lavpraktisk i forhold til at pakke bilen er det smartest at pakke de tunge ting længst fremme i bilen. Dernæst kan det være ret vigtigt at have et net til at afskærme mellemrummet fra baggagerummet til passagersæderne, fra sæderne til loftet. Mest nødvendigt har I bilen stuvende fuld. Sker der en hård opbremsning, så kan det være ligeså farligt at få bagage flyvende mod baghovedet, som at ramme noget fx. En tagboks er også en måde at ekspandere på, men sørg for kun at pakke lette ting i den – dyner, sengetøj fx hvis I har det med – og husk at pakke en ekstra nøgle til bilen, tænk sig hvis den bliver væk undervejs eller stjålet!
Desuden kan det være en rigtig god idé at lade så meget gear være i baggagerummet i forhold til ikke at friste tyve.
Fordel opgaverne – DJ, snackansvarlig, fører etc.
Vi har en helt klar rollefordeling – Adam koncentrerer sig om at køre og få os frem. Han er en fremragende billist, den bedste jeg kender (selv om I også er ganske fremragende, mor og far). Jeg derimod tager hvervet som co-driver ganske alvorligt. Jeg står for at finde den gode podcast, lave en playliste, finde lydbogen frem, holde os kørende på snacks (og købe ind til dem), søge tank, hoteller eller what not. Faktisk alt andet end at få bilens hjul til at køre rundt, haha! Jeg kunne også sagtens forestille mig, at har man lidt større børn, så vil det være så fedt at alle har en rolle. Så man mærker fællesskabet og dét at bidrage til hyggen.
Hvad skal man købe af snacks? Det er jo en smagssag! Vil man finde alt undervejs eller er det fedt at have lidt med hjemmefra? Jeg kan fortælle jer, at de tyske motorvejes tankstationer er røv og nøgler, haha! Du kan ikke få meget andet end usundheder. Det kan være hyggeligt, men du bliver også super dorsk af at proppe dig med slik og kage – og det går ikke, når man skal være kvik i pæren på farten.
Jeg havde bagt pølsehorn, små banankager i papirsform, købt MÄT-barer, nødder, snackgulerødder, agurk og vand (I kan se billede af snacksene her).
Vi havde derudover købt en køleboks, der kølede via cigarettænderen. Den fungerede perfekt til at holde vand, chokolade, snacks kolde undervejs. Men shit, den larmede! Det var også en af de billige (500 kroner-ish), så det er åbenbart begrænset, hvad man kan få ud af højglas plast Den larmede sygt meget, og det var sgu lidt irriterende, hehe… Men konceptet er genialt! En god idé er også at få en omformer med, så man kan slutte cigarettænder-stikket til en almindelig stikkontakt, og så holde snacks kølige på hotelværelset fx.
Spis hellere mange små måltider end få store undervejs – igen, du bliver så mega træt, især når bilen rumler, og du måske keder dig lidt. Sørg for små pauser, gerne hveranden/tredje time, spis en håndfuld nødder, del et baguette osv. Vi havde også pakket skærebræt og kniv hjemmefra, så vi kunne stoppe ind i et supermarked eller en slagter og lige købe lidt pølse, baguette, ost – fanme hyggeligt at stoppe ind et sted med udsigt og indtage snacks ud af baggagerummet.
Der er masser af mulighed for underholdning undervejs – vi hørte masser af podcasts, lydbøger (jf. muligheden for Mofibo). Vi havde en playliste (som jeg lavede til Californien-roadtrippen, så den var måske lige rigeligt “palmet” hehe..) – sørg for at downloade den i Spotify, så musikken ikke dør, hvis 4G gør. Der er også alle klassiker-lege som 20 spørgsmål til professoren, Nummerpladebingo, “spot en bilfarve” (i mangel på bedre navn, haha, men I ved, den der hvor man kalder bilfarver eller -mærker).
Den vigtige sikkerhed
Shit, jeg var glad for at låne en større bil. Den kørte kortere på literen end vores lille mikrobil, men den føltes bare dejligt sikker. Hvis I har mulighed for låne/bytte bil med venner eller familie, så kan det være en fordel. For et par år siden lånte vi min mors stationcar til skitur – det var så dejligt.
Mijøzoner i Europa kan give bøder – Alle de almindelige færdselsregler kender vi alle sammen; brug nødblink hvis der opstår pludselig kø, blink af osv. Men flere lande har også krav til, at der skal være refleksveste til alle i bilen. Tjek også op på, hvilke miljømærker du skal have til bilen – nogen byer som fx Paris har krav om at du køber et miljømærke til bilen for at du må køre ind i byen. Vi fik også en bøde i Italien sidste år, da vi ikke var klar over at en enkelt by vi passerede krævede miljømærke – vi havde lejet bil, så det var ikke lige on our mind, at den ikke var cool på alle de forhold. Tjek evt. denne liste for at blive klogere på miljøzoner.
Alt det småtte – men vigtige! Sørg også for at tjekke op på, om din destination kræver internationalt kørekort – det kan man nemt fikse på borger.dk – som udgangspunkt gælder dit lyserøde kørekort i hele Europa. Skal du uden for Europa, fx USA så skal du have det internationale. Vi er dog ikke blevet bedt om at vise det i USA endnu. Men just in case! Tjek også op på din forsikring – også på bilen, især hvis du låner andres bil.
SÅ en oversigt må hedde:
-
Afgræns det område, du gerne vil køre til – jo mindre område, jo mere tid og overskud til at gå på opdagelse og få de der uforglemmelige, skæve oplevelser, som netop en bilferie kan tilbyde.
-
Motor- eller landevej? Beslut dig for, om det er vigtigst at komme hurtigt frem – eller smukkest frem. Indregn ekstra rejsetid, går du uden om motorvej.
-
Tjek op på både miljøzoner og internationalt kørekort – vores miljømærke var over en måned undervejs, og sørg for at have din originale registreringsattest eller kopi af den med i bilen.
-
Tjek op på både forsikring og mobilabonnement – er I dækket godt nok ind (jeg var blevet opereret halvanden uge før afrejse, og det krævede forsikringens godkendelse).
-
Fordel opgaverne imellem jer – også hvis I har børn. Hvem køber snacks (undgå alt for meget sukker)? Hvem pakker spil? Hav bilen pakket med podcasts (hent dem evt. på forhånd ifht. netdækning), playlister, lydbøger, måske små spil, klistermærker etc.
-
Tager I færgen eller kører I over Jylland? Det kan være svært at time præcis, hvilken færge I tager, så det kan være godt givet ud at bestille den lidt dyrere, fleksible færgebillet, hvor I kan tage en hvilken som helst færge, inden for den samme dag, I har bestilt til.
-
Pak bilen smart – og sikkert og tøm bilen for skrald ved hvert stop. Det hober sig op. Og tøm bilen for værdigenstande, hvis I tager et stop. Og hav endelig hovedpuderne med hjemmefra. Det kan være rigtig rart at hvile en times tid op ad ruden med hovedpuden.
-
Luft godt ud i bilen i ny og næ, når I er undervejs, så der ikke bliver indelukket – og I derfor ikke bliver for trætte.
-
Kør forsigtigt, nyd tempoet og landskabet ændre sig – have fun!