Det er meget stort slået op – den bedste toastmaster… Hvad ved jeg egentlig, jeg har kun været det én gang? Men den ene gang, synes jeg selv, gik skidegodt, haha! Vi nåede brudevalsen med fem minutter til midnat – det kalder jeg en succes.
Dernæst har jeg været til utallige bryllupper – jeg er stoppet med at tælle – så jeg har efterhånden bidt mærke i, hvad jeg synes, der fungerer. Så er jeg selv blevet gift og har siddet i den ende, hvor man tripper; “når vi nu den brudevals før midnat?” (og nej – vi måtte tage en pause midt i talerne for at danse den vals). Det krydrede jeg så med at støvsuge samtlige guides og tips, det store internet byder (også jeres fra det her indlæg) OG så tænker jeg, at jeg også har lidt skills fra radioverdenen og dét at skulle kunne ramme en hel blok i radioen ind på max halvandet minut.
Lad mig starte med, hvad jeg synes, en god toastmaster er:
- En der kan bevare et køligt overblik, også selv om både køkkenet presser på, talerne bliver ved med at dumpe ned på listen, og folk ikke overholder tidsplanen
- En der kender brudeparret godt – og også gerne dele af familien og vennerne
- En der er sød og charmerende og forstår at sætte den rigtige tone til middagen
- En der ikke har problemer med at stille sig op foran mange mennesker og tage lidt opmærksomhed
- Og som heller ikke er bange for at sige fra og være lidt skrap, hvis situationen påkalder sig det. Måske vil en fuld onkel pludselig gerne tale, og det ved du, brudeparret ikke orker, måske har brudeparret takket nej til sange og pludselig står der tre veninder med en sangskjuler.
Alle billeder af Camilla Jørvad
First things first:
Har du fået tildelt hvervet som toastmaster? STORT til lykke! Det kan du godt være stolt over, det er en kæmpe tillidserklæring. Jeg blev helt vildt stolt og rørt, da min gamle veninde spurgte mig, og jeg fællede tilmed en tåre. Det samme gjorde jeg anden gang, da en af mine næreste veninder bad mig om det samme – deres bryllup er til august. Det er en pretty big deal! Toastmaster er hammervigtig for aftenen, for at det hele glider og føles afslappet. Sådan en titel fortæller, at du er en af de nærmeste – og at brudeparret har fuld tillid til dig og dit ordensgen.
Hvordan får folk kontakt til dig?
Bed brudeparret notere din mail allerede på invitationen. Jo hurtigere du kan sætte planlægningen i sving, jo bedre. Selv om min mail stod noteret i invitationen, var det dog først ca. en uge inden brylluppet, at der begyndte at tikke mails ind. Især de sidste tre dage op til dagen kom der talere på banen. Folk var rimelig sløve til at melde sig på talerlisten, så forvent ikke andet!
Stem allerede fra start af af om der er noget brudeparret IKKE ønsker sig – ingen sange, ingen lange indslag etc.? Så kan du hurtigt skrive tilbage til de talere, der melder sig på banen med en sang fx og sige nej tak – hvis ikke brudeparret har meldt det klart ud, så er det dit job.
EN UGE TIL TO DAGE FØR BRYLLUPPET
En snak med brudeparret
Tag initiativ til en snak med brudeparret. Gerne så tæt på dagen som muligt, så de selv har overblik over dagen og de mange detaljer. Det vigtigste er at forventningsafstemme med hinanden – hvad forventer de? Hvad har du overskud til? Hermed en række spørgsmål, du kan stille brudeparret for at komme dem lidt nærmere?
- Har du specielle praktiske opgaver på dagen? Måske de gerne vil have dig som en form for vært; byde velkommen, sørge for at smalltalke med gæsterne under en reception, sørge for at have styr på bordplan etc. Eller skal du “bare” være på under middagen?
- Vil brudeparret gerne følge de klassiske traditioner under middagen?
- “Klir på glas og tallerkner” – gæsterne klirrer med bestikket på glas og tallerkner, og brudeparret skal stille sig op på stolene og kysse
- “Tramp i gulvet” – gæsterne tramper i gulvet og brudeparret sætter sig på hug og kysser under bordet
- “Kys bruden, når gommen forlader lokalet og omvendt” – når gommen/bruden forlader lokalet, render alle gæster af det modsatte kys op og kysser bruden/gommen kinden.
- Vil bruden kaste buket?
- Bærer hun strømpebånd? (kender ingen der har haft strømpebånd på endnu, det er ligesom ikke rigtig på mode i København i hvert fald)
- Må brudens eventuelle slør rives i stykker eller skal det nævnes, at det ikke må røres?
- Er det vigtigt med brudevalsen før midnat eller er det ligegyldigt? Tidsplanen kan skride, og så er det rart at vide, om det er vigtigt at tage en pause for at nå brudevalsen.
- Er der mange rygere? I så fald skal det tænkes ind i pauserne i løbet af aftenen.
- Er der nogen i selskabet som godt kunne finde på at drikke sig en kæp i øret og så ville holde tale? Hvis ja, er det så en tale I vil have eller sige jer fri for?
- Er der særlige gimmicks i løbet af aftenen? Fælles-lanciers, fællesfotografering?
- Få gerne lige ridset historien op endnu engang på, hvordan var det brudeparret mødtes?
- Hvad bliver deres nye efternavn? – måske du skal bruge det, introducere dem som brudepar eller lignende.
- Tag også en snak med bruden og gommen, one on one – vil de selv holde tale? Og skal du hjælpe dem med musik? Lærred? Computer?
Bed brudeparret om at sende dig følgende:
- Den endelige bordplan!
- Sørg for selv at være placeret, så du har godt udsyn ud over alle bordene. Det er vigtigt, at du kan holde øje med om folk stadig spiser, når du klinger til tale.
- Du skal også sidde så tæt på køkkenet som muligt, så du kan kommunikere godt med dem løbende. Det kommer du til konstant!
- Bed gerne om små noter til hvert navn – bare en relation er fin; “Thomas – onkel til gommen”. Den kan du så printe ud og have med dig og derved allerede være foran og kunne kende folk ud fra placering.
- Navn og nummer på feststedets kontaktperson – sørg for at ringe et par dage inden og få præsenteret dig og tal kort om forventninger. Måske er der noget praktisk du burde vide på forhånd? Det var hovedtjeneren fra cateringen, der var min “mand” hele aftenen, og det er meget rart lige at køre din tidsplan igennem, inden du står på dagen. Han/hun kan have inputs.
- Den brudevals de ønsker at danse til – der findes mange forskellige udgaver af det samme nummer med forskelligt tempo. Regn med at du skal sætte den på på dagen, og så er det rart for brudeparret, hvis det er den version, de har øvet sig til.
DAGEN FØR BRYLLUPPET
Få sat talerne i rækkefølge! Send gerne alle talerne en mail tilbage med ca. tidspunkt på aftenen – ikke klokkeslet, men imellem hvilke retter. Du kommer til at skulle prikke dem på skulderen også på aftenen, ca. ti minutter inden de er på, men det er rart at vide for dem, hvornår de ca. er på.
Talerækkefølgen
Hermed den faste talerække, som du skal følge (med mindre brudeparret beder dig om andet). De første to er ikke nødvendigvis på i virkeligheden, men nummer 3-7 ligger i fast rækkefølge.
(1. Værtens tale – det er ikke sikkert, der er en vært. Vi bød selv velkommen på vores dag, og det var allerede efter kirken før receptionen, men det kan også være fx brudens forældre)
(2. Toastmaster – jo tidligere på dagen, du kan få stukket hovedet ud og få nævnt, at du er toastmaster og at folk er velkomne til at komme til tage fat i dig, hvis de vil tale, jo bedre. Det kan sagtens være efter kirken, til receptionen eller lignende)
(her begynder den reelle, vigtige talerække)
3. Brudens far – handler typisk om brudens barndom/ungdom og byder velkommen til svigersønnen i familien
4. Gommen – takker typisk forældre for festen (med mindre han selv har betalt). Dernæst siger han tak til brudens forældre for deres smukke datter, og til slut retter han blikket mod sin brud.
5. Forlover – beretter om gommens ungkarle liv og er typisk en sjov tale med glimt i øjet
6. Gommens far – ifølge traditionerne henvender den sig til bruden og byder hende velkommen i familien, evt. jokende om gommens “dårlige” sider.
7. Bruden – der er ikke tradition for at bruden holder tale, men mange gør det i dag. Og hvis hun gør, ligger hun som nummer syv i rækken.
Derefter er der frit slag, men sørg for at placere de vigtigste talere fx søskende, en god ven, bedsteforældre så tidligt som muligt. Andre indslag er sjovere, hvis folk har fået lidt at drikke, så læg dem sent. Variér de muntre med de tunge taler, sange og indslag mellem de mere oplæste. Det giver en god dynamik.
ET FORESLAG TIL OPBYGNING AF TALER HENOVER MIDDAGEN
Jeg sad aftenen forinden festen og lavede den store forkromede taleplan – jeg kunne ikke lave den før, da folk jo var sløve til at melde ind på mail.
Så snart jeg kom ud til feststedet, mødtes jeg med stedets ansvarlige og hovedtjeneren. Vi gennemgik planen, rettede den til, så den også passede dem. Det er det allervigtigste – du må som toastmaster rette dig ind efter køkkenet. Maden skal serveres i rette tide; varm, kold, og det ved kun de, hvordan passer.
Jeg var hele tiden fleksibel og rettede ind efter køkkenet. Inden HVER tale gav jeg en tommelfinger op eller ned til hovedtjeneren for at høre, om jeg måtte kalde til tale. Vi sørgede for at justere løbende – der kom to ekstra talere undervejs, så det var overskueligt, men alt blev konstant tjekket af med køkkenet, så jeg ikke ringede til tale, som maden var på vej på bordene fx.
De ville ofte også gerne have lov til at bære tallerkner ud, før talere. Sørg for den gode kommunikation, hele aftenen.
Her følger mit oprids af talerne, rykket lidt rundt i overensstemmelse med køkkenet. Den er et udmærket udgangspunkt, men jo slet ikke sikker, den passer med jeres aften i forhold til antal retter, antal talere osv.
Inden forretten
- Start evt. med din egen korte introduktion.
Hvis du ikke er blevet introduceret under en reception eller ved velkomstdrinken, så fortæl hvad du hedder. Fortæl din relation til brudeparret. Introducer din klokke.
Jeg nævnte, at vi havde en del dejlige taler at nå igennem, så jeg ville såvidt muligt ønske mig, at folk blev på deres pladser, med mindre de var højgravide eller over over 85, indtil jeg ringede med klokken. “Selv om jeg ser rar ud, så spillede jeg Tante Sofie i børnehaveklassen” (som jeg havde kendt bruden siden (Tante Sofie er i øvrigt en figur fra Folk & Røvere)). Det var kun for, at vi kunne nå alle de smukke ord fra gæsterne OG brudevalsen før midnat.
- Brudens far holder tale (15 minutter)
Efter 1. forret
- Gommen holder tale (10 minutter)
Imellem første og anden forret
- Forloveren holder tale (10 minutter)
- Gommens far holder tale (7 minutter)
Imellem forret og hovedret
TISSEPAUSE/RYGEPAUSE
Til sidst under hovedretten
- Kort sang fra mor og far (10 minutter)
- Brudens tale (10 minutter)
Imellem hovedret og dessert
TISSEPAUSE/RYGEPAUSE
- Brudens søster (10 minutter)
- Tale fra onkel (5 minutter)
- Tale + sang fra en tante (5 minutter)
TISSEPAUSE/RYGEPAUSE
Efter dessert
- Brudens indslag dans med veninder (10 minutter, indslaget inkl. musik på anlæg)
- Indslag fra veninde til bruden
- Indslag fra venner til gommen med video (15 min. inkl. projekter + lærred)
- Toastmasteren holder kort og praktisk tale (TAK for den officielle del af aftenen, om lidt er der brudevals – brudens slør må gerne skåne etc. hvad der nu passer)
Kaffebord/brudevals (inden 24.00)
MEDBRING PÅ DAGEN:
- En klokke, så du kan påkalde dig opmærksomhed på en rar, sjov måde. Jeg havde i mangel på bedre en løs cykelringeklokke med, og det fungerede fint. Jeg omtalte den à la “København er verdens næstbedste cykelby, så til sådan et Københavnerbryllup er det kun passende med en ringeklokke”.
- Kuglepen og post-its/en blok til noter og til når nye talere melder sig på banen.
- Dine cuecards, hvis du har lavet små introduktioner til alle talerne (sørg for at lægge både dine introduktioner, din bordplan, din taleroversigt i din sky fx Google Drive, så du kan tilgå det, hvis dine papirer forsvinder).
- Sørg for at printe bordplanen til dig selv, så du kan huske folk, og print også et par oversigter over talerne mellem retterne, så køkkenet kan følge med.
TOASTMASTERI FOR FEINSCHMECKERE
Okay, nu går der 12-tals-pige i mig, haha! Det her er for mig virkelig at ace sådan en tjans. Det er krydder på toppen, og dér hvor man virkelig sætter tonen og stilen.
- Folk kan være mega nervøse for at holde tale – giv dem en peptalk. Det kan være på mail flere dage i forvejen, men det kan også være på dagen. Short and sweet plejer at være kodeordene til den bedste tale – jeg laver et indlæg senere med tips til taler.
- Sørg for at sætte specifik tid af til talerne – og gør talerne opmærksomme på dem. Bruden og gommen er i mine øjne de eneste, der bare må tale, ligeså længe de vil. Den nærmeste familie (forældre, søskende, forlover) må max få ti minutter. Alle andre – 5-7 minutter. Det er altså lang tid! Og det er din opgave, at folk forstår og overholder den tid. Ellers kan det hele skride. Tiderne er også noteret i den forkromede plan.
- … Og når du alligevel er på mail med talere, så foreslå dem at sende deres tale til brudeparret efterfølgende. Jeg bad om talerne efter vores bryllup, og en af mine bedste venner har samlet dem ind – vi får dem på vores et-års-bryllupsdag. Det bliver så skønt at læse dem igennem – en stor del af dem bliver lidt et blur et par dage efter.
- Lav små introduktioner til talerne! Det får placeret talerne i forhold til brudeparret, og så slipper taleren for at spilde dyrebar tid på den slags “ligegyldigheder”.
IDÉER TIL INTRODUKTIONER
Du kan starte i forberedelsen til dagen ved at sende en mail tilbage til dem, der beder om taletid. Hvordan vil de gerne introduceres? Måske har de selv en sjov idé? Ellers må du hjælpe dem lidt med et par spørgsmål: Hvad er deres relation til brudeparret? Hvad er brudeparrets kælenavn til vedkommende? Hvad handler deres tale om (måske du kan tease)? Evt. kan du få den tilsendt? Så kan du lave en kickass introduktion til dem.
Et par eksempler jeg brugte til brylluppet:
Selv om verden er foranderlig, moden skifter, så er der én ting, der stadig består – og det er gode rollemodeller. Nogen at spejle sig i, blive inspireret af, se op til. Nogen der viser vejen. Og med Xx års ægteskab, vil jeg mene, at (brudens/gommens) forældre er de helt rette. Vi skal til aftenens første tale, den kommer fra (det bruden/gommen kalder sine forældre), mor og far, velkommen til (forældres navne).
I gamle dage var det oprindeligt bruden, vi alle skulle begave – en ovn til det nye hjem, tallerkner. Især medgiften fra sine egne forældre var vigtig, så hun kunne etablere sig i det nye liv. Selv om vi alle er kommet med gaver (ikke?), så blegner de i forhold til, hvad (bruden) i dag har fået. En livsledsager, en soldat i livet til at bære de tunge dage, en makker til at gøre det hele til en leg. Vi skal nu høre brudens tale til sin gom, Xx.
Når vi kigger rundt i lokalet, så er det ret tydeligt at se, at (brudeparret) er omgivet af gode venskaber. Hvor familien i gamle dage var den nærmeste, dem man vendte sig imod for hjælp og det gode råd, så er vennerne i vores generation blevet familien. Dem der bor lige om hjørnet. Dem vi deler store og små oplevelser, dilemmaer med. Dem der altid er der. Og en af dem skal vi nu lytte til, vores forlover, (forlovers kælenavn) eller (forlovers rigtige navn).
HUSKELISTE TIL DIG SELV – TO SUM IT UP
- Tag en snak med brudeparret og afstem forventninger – hvad har de brug for, du gør? Skal du byde velkommen? Vise toiletter? Fortælle om menuen? Eller er du “bare” på under middagen?
- Tak talere for deres mail – forklar dem, at du vil lave en lille introduktion til dem og har behov for et par stikord. Giv dem også en taletid og mind dem om at 5-7 minutter er rigtig lang tid (til sammenligning: På P3 taler vi max i fire minutter ad gangen, før der kommer musik! En Oscar-takketale varer 45 sekunder, før musikken spiller!)
- Ring og tag en snak med feststedets go to guy/girl – er der noget praktisk, du skal vide om stedet?
- Husk at lægge alle dine noter i iCloud eller Google Drive – jeg kunne pludselig ikke printe på feststedet, så jeg var meget taknemmelig for at have det hele på min telefon. Lav også et print af taleroversigten til køkkenet.
- Medbring en klokken, kuglepenne og noget at skrive på – så kan du notere nye talere eller noter undervejs.
- Lav en realistisk talerplan fordelt over retterne og afstem den med køkkenet. Jo før køkkenet får besked om et nyt indslag eller en ændring, jo bedre. Vær hele tiden i kontakt med dem. De styrer i sidste ende tempoet.
- Variér indslagene i stemninger, de mere muntre og mere tunge, skiftevis.
- Sørg for at give køkkenet forklaring om sangskjulere, så tjenerne hurtigt kan dele dem ud. Er der flere sangskjulere, så giv dem tydelig markering af hvilke og hvornår de er på. Her kommer dine post-its ind!
- Hold en munter, varm men seriøs tone – forklar folk om tisse-/rygepauser, det hele kan skride, hvis folk hele tiden render.
- Giv alle talerne besked ca. ti minutter inden, de skal på, så de er forberedte.
- Det er ikke god stil at præsentere et indslag, hvis en fra den nærmeste familie har forladt bordet for en stund. Sørg for at så mange som muligt er tilstede men især den nærmeste familie, når du klinger til tale.
- Saml op på aftenens taler til slut og tak for god ro og orden. Du kan give en opsummering af aftenens fineste pointer eller give din egen tale.
- Kald til brudevals og sæt musikken på!
- HUSK! Det er ikke jordens undergang, hvis noget kikser – det er ikke dig, der har planlagt middagen, valgt stedet, tjenerne osv. Du kan kun gøre det, så godt du kan. Vi var først færdige med vores taler klokken 00.40 om natten, og jeg måtte selv kalde pause til brudevals klokken 23.57. Aftenens succes står og falder ikke med dig. Dagen og aftenen er en succes, så snart brudeparret har sagt ja i kirken, resten er bare cherries on top!