Annonce – indlægget er udgivet i samarbejde med June, en del af Danske Bank
Ladies! Vi skal tale business, og hvordan vi (også) kan tjene penge!
For mange år siden var jeg mega meget på røven, og det var min veninde Anna også. Vi havde ingen penge, og så lå vi der i Landbohøjskolens Have på et picnictæppe og fabulerede over, hvordan vi kunne tjene hurtige penge. Stjæle, sælge… ydelser. Selv om vi lå og grinede, var alle foreslagene borderline ulovlige. Eller klart og langt over linjen. Vi mente det jo heller ikke, vi havde bare brug for snabba cash.
Ingen af os trådte over linjen, og siden har vi heldigvis begge to klaret os langs dydens smalle sti.
Men jeg er stadig mega nysgerrig på, hvordan jeg kan makse det ud, jeg har. Investere simpelthen – jeg hører Millionærklubben hver formiddag på Radio24syv – jeg elsker at få vendt dagens nyhedsbillede på en lidt alternativt måde gennem aktiemarkederne, hvordan reagerer de? Og så er værterne Pernille Enggaard og Bodil Gantzel MEGA hyggelige at lytte til sammen med de to aktieeksperter, Lau Svenssen og Lars Persson. Jeg lærer virkelig meget.
Adam er skidegod til det, eller han er i hvert fald noget skarpere til det end mig. Selv har jeg bare ikke skidegod erfaring med investeringer. Der var engang en præ-krise-tid. Året er 2006. Det går skidegodt! Alle aktier, boligmarkedet – alt suser mod skyerne. Den fidus vil jeg med på! Min mor og jeg har taget hinanden i hånden, travet op til Jernbanegade i Fredensborg og sidder i Danske Bank. Vi skal lige tale lidt om den børneopsparing, min mor trofast har overført 100 kroner til hver måned. Banken har nemlig en god idé. De skal investeres! Og vi klapper i hænderne. Pengene er bundet til mit 21. år, så hvorfor ikke få dem til at vokse lidt? Vi vælger risikovillighed, tidshorisont, og så kommer finanskrisen, og så taber jeg små 10.000 kroner. Godt og vel otte års opsparing. Pis os.
I dag har jeg ikke meget investeret. Jeg har stadig et par medarbejderaktier fra min tid som piccoline hos Nordea (tre korte men sygt kedelige måneder efter 3. g for snart ti år siden), men ellers har jeg holdt mig til at købe skrabelodder for at få det til gro (set bort fra én travbanetur og én nat i Vegas, hvor jeg faktisk begge steder gik hjem med tungere lommer, end jeg kom).
Jeg er en livrem-og-seler-type. Jeg betaler hundeforsikring, ulykkes-/indboforsikring, rejseforsikring, fagforening, a-kasse. Jeg sætter fast ind på opsparing, gæld, madkonto, budgetkonto. Jeg er også ved at sætte pensionsopsparing op – det vil sige, jeg er begyndt at læse om det på nettet, så jeg kan blive klogere. Jeg skal SENEST have startet min forsikring op ved min 30-års fødselsdag. Hvad der så er derudover – det er for-sjov-penge, og nogle af dem kunne være sjove at investere.
Mine egne tanker om at investere faldt sammen med de første forlydender tidligere på året om June’s lancering her i maj. June er et meget simpelthen værktøj leveret af Danske Bank til at investere i, og de har lige lanceret 4. maj efter en lang og grundig testperiode..
Nu prøver jeg igen. Den 5. maj investerede jeg hundrede kroner – vi skal jo starte et sted! Jeg ville bare lige prøve at oprette mig – er det til? Og det er det. Jeg skrev lidt om min økonomi, valgte at de hundrede kroner, valgte en høj risikovillighed, og en 15-årig periode. Nu elleve dage efter har jeg hundrede kroner og femogtyve ører, haha! Ikke noget, jeg bliver rig på. Men den femogtyve øre må blive rundet op til halvtres ører – den findes jo ikke længere. Det krævede mit dankort og mit nem-id, og jeg blev ført igennem, step-by-step – ti minutter efter var mine penge investeret.
Lidt teknisk investerer June dine penge i ETF’er (Exchange Traded Funds), hvilket vil sige, at de følger forskellige markedsindex (fx C20 (de tyve mest omsatte aktier på Københavnds Fondsbørs)) og S&P 500 (indeks over 500 store virksomheder i USA)). Jeg kan fx se på min oversigt, at jeg har investeret i Junes investeringsfond Opportunity Class J-dkk, 93,5 % i aktier, 3,7 % i obligationer, 2,7 % i andet.
Fordelen ved at følge forskellige markedsindekser er, at de altid giver et afkast, der svarer til gennemsnittet af alle aktier og obligationer, som indgår i de pågældende indeks. Min investering bliver altid fordelt på hundredvis af forskellige aktier og obligationer i forskellige lande. Det giver en bedre risikospredning, end hvis man kun investerer i enkeltaktier. Det har jeg slet heller ikke knowhow til – så skal man virkelig kunne sin ting. Godt nok hører jeg Millionærklubben, meeeen…
Måske jeg skulle satse en smule mere? Måske lidt af de penge, jeg får tilbage i skat (har endelig fået fikset min årsopgørelse – jeg skylder ikke, huhuu!)? Det skulle være penge, jeg kunne undvære – med June investerer jeg nemlig langsigtet, så jeg får ikke den store gevinst hurtigt. Men på sigt drømmer jeg både om sommerhus, om nyt køkken, endnu en tur til USA. Men mest af alt penge på min pensionsopsparing. Den er der ikke megen af efter flere år som freelancer. Nu er jeg selvstændig, og jeg må selv starte den op.
Jeg gider ikke blive en del af statistikken. Kvinder er markant dårligere til at investere og til at sørge for ordentlig pension (læs fx her eller her eller her – skræmmende men spændende læsning). Det er altså et seriøst problem, og jeg må tage ansvar for mig selv.
Hvis I har lyst til at dele jeres investeringserfaring, så del endelig – jeg synes, det er skidespændende! Har I aktier? Obligationer? Trader I? Kunne I finde på at investere? Jeg tror ikke på, at det er en mandeting – jeg er sikker på, at der også er mange seje damer, der flipper mønter derude. Og hvad med den pension? Sørger I også for en ordentlig pension til jer selv?